بیشتر از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که بیشتر آن ها دولتی هستند. بیشتر این موسسات تازه تاسیس هستند. دانشگاه بینالمللی آنتالیا (AIU)، تازه تاسیسترین دانشگاه ترکیه میباشد.
دانشگاههای دولتی و خصوصی در ترکیه پیرو توافقنامه بولونیا می باشند. این دانشگاه ها دورههای تحصیلی خود را مطابق با اروپا یکسانسازی کرده اند.
اکثر دانشگاههای ترکیه در برنامه آراسموس پلاس (Erasmus+) شرکت کردهاند. برنامه آراسموس پلاس، از مبادلات دانشجویان بینالملل پشتیبانی میکند.
در آخرین تغییرات سیستم رده بندی آموزش عالی کیو.اس(QS Higher Education System Strength Rankings)، سیستم آموزش عالی ترکیه در رده ۴۳ جهان قرار گرفته است.
شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه
برای ورود به دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان ترک و دانشجویان بینالملل آزمونهایی در نظر گرفته شده که سطح دانشجوی متقاضی در آن مورد سنجش قرار خواهد گرفت.
برخی از دانشگاه های خصوصی ترکیه به معدل دیپلم دبیرستان ایران یا نتایج کنکور در ایران نیز کفایت می کنند.
تسلط به زبان ترکی استانبولی شانس پذیرش شما را در مقطع کارشناسی بالا میبرد. هرچند که میتوانید بدون مدرک زبان هم از برخی دانشگاه ها پذیرش مشروط بگیرید و در دوره های رایگان زبان ترکی که در دانشگاه برگزار می شوند شرکت کنید.
اگر دانشگاهی را انتخاب کنید که به زبان ترکی دروس را ارائه دهد، باید در آزمون YOS شرکت کنید. به طور مشابه، اگر زبان آموزش انگلیسی باشد، باید آزمون SAT را بدهید.
داوطلبانی که که نمرات بالاتری را در آزمون های YOS و SAT کسب کنند وارد دورههای چهار ساله کارشناسی یا BA یا Bachelor’s Degree میشوند.
اما افرادی نمرات کمتری را گرفته اند، به دورههای 2 ساله یا AA یا همان دوره کاردانی Associate’s Degree وارد میشوند. (در بخش آزمون های بین المللی ترکیه در این باره بیشتر بخوانید.)
اگر می خواهید در یک دانشگاه خصوصی در ترکیه تحصیل کنید، در بسیاری از موارد نیازی به شرکت در آزمون های ورودی ندارید، اما هر دانشگاه شرایط ورود خود را دارد.
به عنوان مثال، دانشگاه های خصوصی که دوره هایی مانند پزشکی و دندانپزشکی ارائه می دهند، شرط معدل دارند و فقط دانش آموزانی را معدل بالای 15 دارند قبول می کنند.
بنابراین قبل از تصمیم برای تحصیل در هر دانشگاه، وبسایت دانشگاه و شرایط ورود آن را چک کنید.
پس از پایان دوره چهار ساله لیسانس دانشجو می تواند برای دوره های فوق لیسانس اقدام کند. این دوره تقریبا 2 سال به طول می انجامد و شامل دورههایی با پایاننامه و بدون پایاننامه یعنی thesis و non-thesis میشود.
شانس دریافت کمک هزینه تحصیلی در این مقطع کم تر از مقطع کارشناسی ارشد است اما می توان بورسیه های دانشگاه را که برای دانش جویان بین المللی در نظر گرفته شده است دریافت کرد.
شرایط اعزام دانشجو به ترکیه
برای اعزام دانشجو به ترکیه، پس از تهیه کلیه اسناد و مقالات خواسته شده از طرف دانشگاه مورد نظر، میتوانید درخواست خود را ارسال کنید.
همچنین در صورت داشتن امتحان ورودی یا مصاحبه دانشگاه موردنظر، باید برای شرکت در آنها به ترکیه سفری داشته باشید.
پس از آن فقط باید منتظر نتیجه باشید. اگر متقاضی لیسانس هستید، تقریبا در اواسط ماه آگوست نتیجه را دریافت می کنید. اگر داوطلب دوره فوق لیسانس یا دکتری هستید، اواسط سپتامبر جواب پذیرش را خواهید گرفت.
پس از دریافت نامه پذیرش باید برای مراحل بعدی اقدام کنید؛ مانند پرداخت شهریه یا درخواست ویزای دانشجویی که در نزدیکترین سفارت یا کنسولگری ترکیه باید انجام شود.